Qanazlığı (anemiya) çox yayılmış pozulmadır.
Əksər hallarda qanazlığının səbəbi orqanizmdə dəmirin çatışmamazlığıdır.Modern Tibb blogu
xəbər verir ki, anemiyanın müalicəsində
həb və ya inyeksiya şəklində olan dəmir
preparatları və müalicəvi qidalanma
istifadə olunur. Anemiya zamanı düzgün
qidalanma çox vacibdir.
Həkimlər anemiyadan əziyyət çəkən
insanlara hər gün ət və qaraciyər yeməyi
tövsiyə edirlər. Ət məhsulları dəmirin əsas mənbələridir. Bundan əlavə ətdə olan dəmir orqanizm tərəfindən daha asan və tez
mənimsənilir. Həmçinin anemiyadan əziyyət çəkən
insanların qidalanmasında bu kimi məhsullar olmalıdır: - göbələk - qarabaşaq, yulaf yarması ("gerkules") - albalı, nar, alma, qara qarağat, itburnu - ispanaq, turşəng, cəfəri - bal - yumurta - qoz, badam - xurma - kakao - mərci, lobya Çay, qəhvə, cola kimi içkilər dəmirin
qidalardan mənimsənilməsinə mane olur ki,
bu səbəbdən müalicə zamanı bu içkilərin
qəbulunu minimuma çatdırmaq lazımdır. Həmçinin kalsiumla zəngin olan qidaların
(əsasən süd məhsulları) dəmirlə zəngin olan qidalarla birlikdə qəbulu dəmirin
mənimsənilməsini çətinləşdirir. Bu
səbəbdən ət xörəkləri ilə qatıq, pendir,
xama və s. bu kimi məhsulların birlikdə
qəbulu tövsiyə edilmir.
Gunay Axundova
|