Ürək Damar Xəstəliklərind

Ürək-damar sistemi xəstəlikləri hər zamankı kimi indi də ilk sıralarda yer tutur.
Bu xəstəliklər niyə bu qədər artır ki və buna şərait yaradan faktorlardan necə uzaq ola bilərik?
Tibbin ən yaxşı inkişaf etmiş sahələrindən biri də Kardiologiyadı və Azərbaycanda da bu sahədə dünya səviyyəli ixtisaslı kadrlar az deyil.
Hər bir inkişafı nəzərə alsaq, əksinə xəstə və risk qrup sayları artmaqda davam edir. Gündəlik istifadə olunan qidaların enerji paylanması azalıb, mübadilə prosesi zəifləyib, aktiv həyat tərzi bir iş həyatın keçib, yəni həftədə iki dəfə idmanla məşğul olsaq orqanizmə kömək etmiş olarıq kimi yanlış düşüncələr və s.
Bizim orqanizmin işləmə saatı 24-dür və bu zaman fizioloji olaraq tələbat qanununa uyğun çalışır. Çalışma sırasında orqanizmə lazım olanları azaldacağıqsa, risk qurpu və bunu davam etdirəcəyiksə “Xəstə” qrupuna çevrilə bilirik.
Ürək-damar xəstəliklərində daha işemik xəstəliklər – Miokard infarktı, Ateroskleroz, Stenokardiya (Döş inağı) daha çox yer tutur.
Burda istifadə olunan dərmanlar isə təzyiqi normallaşdıran, xolesterolu nizamlayan, qanı durulaşdıran, ürək pompası ilə böyrək arasında dəqiqəlik maye həcminə nəzarət edən müalicələr tətbiq edilir. Bir ömür boyu 3 və ya 4 qrup dərmanları içmək məcburiyyətində qalmaqdansa ona öncədən yardım etmək lazımdır. Sinir faktoru da əlavə olunuqda sakitləşdirici bir dərman da qəbul etməli oluruq.

İndi əksər insan piylənmədən deyil, metaboli sindromdan əziyyət çəkir.
Metabolik sindrom; qarında çevrəsinin böyük olması, qanda  triqiliseridlərin miqdarının 150  mg/dL və daha  yüksək olması, yaxşı xolesterolun (HDL) miqdarının qadınlarda 50 mg/dL, kişilərdə isə 40 mg/dL-dən az olması, sistolik qan təzyiqinin 130 millimetr civə sütunu (mmHg)  və daha çox olması, diastolik qan təzyiqinin 85 mmHg və daha çox olması, qanda qlükozanin 100 mg/dL və daha çox olması, insulinə rezistentlik və ya qlükoza intoleransi (bədən insulin və qan şəkərini uyğun olaraq istifadə edə bilmir).
Bəs, bunun qarşısını necə ala bilərik? Dənəli bitkilərdən, Sarımsaq, limon, dəfnə yarpağı, qreyprfrut, güləm, yemişan meyvəsi və s istifadə etmək lazımdır.
Reseptlər:
Sarımsaq 10 baş (əzmək)
Limon şirəsi 1 litr
20 gün qarışdırıb saxlamaq və gündə 1 xörək qaşığı 2 dəfə yeməkdən sonra qəbul etmək. Mədə xorası olanlar diqqətli olmalıdır. Yeməkdən əvvə l- 2 dəfə zəyərək toxumu dəmləyib istifadə edilməlidir.
Xolesterin yüksəkliyi zamanı:
Zəncirotu kökü 20 q
Yemişan meyvəsi 10 q
Rozmarin 5 q
Qara zirə toxumu 5 q
Götürülüb 200 ml də 20 dq dəmlənib 2 dəfə 100 ml yeməkdən sonra qəbul olunur.
Antikoaqulyant (qan durulaşdırıcı) effektə malik bitkilərdən istifadə məsləhətdir.
Ginqko biloba yarpağı 5 q
Ağ söyüd yarpağı 10 q
Şabalıd çiçəyi 10 q
Qarışdırıb 300 ml də 40 dəq dəmləyib 100 ml 3 dəfə daxilə qəbul olunur.
Sakitləşdirici tərkib:
Melissa 80 q
Lavanda 60 q
Çiçək tozu 100 q
Damotu 80 q
500 q bala qarışdırılır gündə 1 desert qaşığı 2 dəfə yeməkdən sonra yeyilir.
Share:

0 şərh:

Yorum Gönder

axtar

moderntibb.blogspot.com.tibbi blogdur. bütün məxfiliklər qorunur.istinad mutleqdir. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Arşivi